?

Log in

No account? Create an account
juhannus
Melkein rajalla
...eli kuinka selvitä kun ne puhuvat sinulle sitkeästi ranskaa.
Olipa kerran... 
ma 07/01/2008, klo 19:51
ptitefille
pieni paha noita, Känkkäränkkä nimeltään.
Se huvittelee syömällä rusinoita
ja iskemällä kepillään.


Jahas.
Olen ihan selkeästi Ranskassa.
Lehdessä luki, että nyt siitä yhdestä ex-mallista tulee ihan virallisesti maan ensimmäinen nainen. Lumikki ja yksi kääpiötä.
Asiasta pitäisi ilmeisesti olla jotain mieltä, mutta minulle on ihmeen sama. En tunne vielä itseäni tarpeeksi ranskalaiseksi ollaksi muuta kuin huvittunut moisista kuvioista.

Koska haluan sitkeästi antaa itsestäni relatiivisesti presse peoplea intelligentimmän kuvan, voisin diskuteerata vaikkapa... ranskan kielestä.

Neljännesvuosiadan täyttyessä sain lahjuksia, ja niiden joukossa oli kaksi armaan L:n lahjoittamaa kirjaa. Hiljainen vihjailuni oli mennyt perille. Pääsen viimeinkin opiskelemaan ranskaa hieman hupaisammalla tavalla.

Erik Orsenna, Académie françaisen eli Ranskan Akatemian jäsen on männävuosina kirjoittanut kaksikin lyhyehköä romaania, joiden tavoitteena on opettaa ranskaa niille pienille ranskalaisille jotka eivät sitä oikein osaa. Tai osaavat ja haluavat oppia paremmin.

Sisarukset Jeanne (10-v) ja Thomas (14-v) haaksirikkoutuvat matkalla Ameriikkoihin, ja myrsky vie heiltä kaikki sanat. La grammaire est une chanson douce kertoo sanojen etsimisestä ja siitä, kuinka Monsieur Henri opettaa mystisellä saarellaan pienet suojattinsa paitsi suojelemaan sanoja, myös pitämään kieliopista. Les Chevaliers du Subjonctif jatkaa itsenäisenä osana edellistä. Sisarukset joutuvat pakenemaan hirveitäpahoja diktaattori Nécrolea ja Madame Jargonosia Subjunktiivi-saarelle, sillä pahikset meinaavat laittaa kielen järjestykseen. Eihän se passaa, että ihmiset käyttävät enempää kuin tiukasti tarpeellisia viittä- kuuttasataa sanaa...

Lyhykäisen esittelyn jälkeen voisimme esittää olennaisen kysymyksen: Miksi kouluissa luetaan yhä vielä mieluummin Phèdrea, joka... ömmm... antiikkisuudessaan tappaa uteliaammankin 15-vuotiaan kielimielenkiinnon?
Eiköhän joku kirjakauppa suostu tilamaan opuksia teidänkin pienelle ranskanlukijallenne...
Comments 
ti 08/01/2008, klo 14:44 (UTC)
kuka lie
Subjunktiivi-saari oli kyllä hupaisa tuttavuus, Erasmus-ranskankurssin vetäjä luetutti sitä meillä Brysselissä... :P Tosin jos Phèdren korvaamista noilla opuksilla ehdottaisi Mösjöö L:lle täällä Jykylässä, niin piru meidät perisi. :D
ke 09/01/2008, klo 09:22 (UTC)
Noh, ei ehkä sentään mösjöö L:lle uskalla ehdottaa, mutta TE olettekin isoja ja fiksuja YLIOPISTO-opiskelijoita. ;)
Lähinnä kartan Phèdren luetuttamista yläkouluikäisillä....
ti 08/01/2008, klo 23:48 (UTC) - Oi hieno vinkki !
kuka lie
Olen kerran ollut Orsennan luennolla, tosi upea tyyppi ja tekee kielestä hauskaa ! Laitanpa vinkkisi jemmaan...

www.maurelita.com
ke 09/01/2008, klo 09:35 (UTC) - Re: Oi hieno vinkki !
Pariisissa on ehdottomasti se hyvä puoli, että kaiken sortin kivat ihmiset tulevat luennoitsemaan... Määkin haluun!
This page was loaded maalisk 22. 2019, 5:01 am GMT.