?

Log in

No account? Create an account
juhannus
Melkein rajalla
...eli kuinka selvitä kun ne puhuvat sinulle sitkeästi ranskaa.
Tilavia neliöitä 
su 13/01/2008, klo 21:51
ptitefille
Olisin mielelläni vieläkin lomalla. Elämä tuntuu koostuvan työnteosta, nukkumisesta ja junassa istumisesta. Viimeinen kylläkin lähinnä kaukosuhteilun takia. Kyllähän tämä tässä muuten, mutta ne viikonloput jotka vietän Nancyssa riipivät hermoja: 9 neliön asuntolahuoneessa kaksi henkeä, kiljoonan ihmisen kanssa jaetut wc- ja suihkutilat joita ei siivota viikonlopun aikana, ja keittiöt joiden neljästä keittolevystä joku ehkä joskus toimii... jos sisään uskaltaa mennä.

Ranskalainen Cité U, yliopiston asuntola on vallan mielenkiintoinen asumiskokemus. Itsehän kokeilin tilavaa yhdeksää neliötä seitsemän kuukauden ajan, ja sitten asuin hieman vähemmän ahtaissa 18:ssa neliössä reilun vuoden verran. Jälkimmäisessä oli sentään oma minikylppäri ja keittiöntapainen. Mikä mielenkiintoisinta, kyseisessä kalustetussa asunnossa ei ollut keittiössä ainuttakaan kaappia tai hyllyä. Kätevää. (Kuvassa siis keittiöni joka oli myös eteinen ja josta meni ovi kylppäriin. Oikealla oleva hyllykkö on oma ostos...)

Eikä kuitenkaan parannut kitistä. Meidän asuntolamme oli sentään kohtuullisen viimeaikaisesti rempattu, lämmin ja huoneissa oli jääkaappi! Niin, jääkaappi. Useampi kuin yksi Cité U Ranskassa pitää opiskelijat elämään ilman jääkaappeja. Eihän ne nyt kuitenkaan ruokaa osaa tehdä.

Tai pestä pyykkiä. Ja vaikka osaisivatkin, asia kannattaa tehdä mahdollisimman hankalaksi asennuttamalla 500 asukkaan asuntolaan yksi (1) pesukone ja yksi kuivausrumpu. Pesukone joka pyörittää ohjelman puolessa tunnissa ja kuivausrumpu joka pyörittää vaatteita tunnin.
Hmm, huomaatteko pullonkaulan?

Arkipäivän ongelmien jälkeen alkoivat helposti ketuttamaan omituiset säännöt. Mm. se, että vieraita ei saa olla iltayhdentoista ja aamukymmenen välisenä aikana. Yöllä ei siis saa majoittaa ketään. Missään tilanteessa. Vaikka kaikillahan niitä yövieraitakin on, ja käytävillä kuljeskelevat yövalvojat sulkevat silmänsä asialta. OK, vielä jotenkin tajuaa, jos asuntolaminihuoneen asukasmäärää rajoitetaan, mutta minun ymmärrykseeni ei mitenkään mahtunut sama ehdoton vieraskielto yksiössänikin. Olette aikuisia sitten, kun valmistutte yliopistosta. Siihen saakka haluamme tietää, keitä sängyissänne nukkuu!

Tokihan minua wanhaa ja itsenäistä suomalaista melkein loukkasivat moiset säännöt, mutta jossain vaiheessa tajusin niiden olemassaolon syyn: Kun herää kuukauden sisällä neljättä kertaa kolmelta aamulla palohälyttimeen, jonka joku koiranleuka on taas laukaissut, on vain parempi etten saa majoittaa luokseni väkivaltaisia henkilöitä. Koiranleualle voisi käydä huonosti.

Asuntolaelämä. Ei koskaan enää, kiitos.
Comments 
ma 14/01/2008, klo 19:12 (UTC)
nauroin melkein ääneen, kun kuvittelin 500 ihmistä samassa pesutuvassa ahtamassa likaisia paitojaan yhteen pesukoneeseen ja kuivausrumpuun! tämä pullonkaula tuli kyllä siinä vaiheessa hyvin selväksi.....
ma 14/01/2008, klo 22:20 (UTC)
Ja vaikka osa pesettikin vaatteitaan kotonaan, niin silti sana "jonotus" tuli melkoisen tutuksi...
ti 15/01/2008, klo 07:02 (UTC) - Du Strasbourgeois que tu connais
kuka lie
Onneksi ei ole koskaan tarvinnut asua cité-U:ssä. Kyllä Ranskassa keskiaika tuntuu jääneen päälle monissa asioissa, esim. asumisessa ja matkapuhelimissa.

Eilen oli Le Monden verkkosivuilla juttu sosiaaliverkoista (Facebook yms.), siinä kerrottiin että:

LIVEJOURNAL.COM
14 millions de membres. Cette plate-forme de blogs, très populaire en Russie, comporte une "liste d'amis" à qui elle diffuse les nouveaux billets publiés. Créée en 1999 par l'Américain Brad Fitzpatrick, elle a été vendue en décembre 2007 à l'entreprise russe SUP.

Mielenkiintoishta vai mitä?
ti 15/01/2008, klo 09:23 (UTC) - Kah, venäläisiä
Huomenta le strasbourgeois, :)

Tiesin kyllä, että livejournalissa on paljon venäläsiä, minun perusnickinikin on varastanut joku kummalla kielella kirjoittava... http://stazzy.livejournal.com
Mutta että ihan itänaapurin omistama sivusto...

Matkapuhelinten suurin ongelma täällä nykyään on hirviä hinta: maksan puheluistani noin kolme-neljä kertaa enemmän kuin Suomessa. Ja perunoistani :( alkaen 1,30€ / kilo!ti 15/01/2008, klo 10:49 (UTC) - Re: Kah, venäläisiä
kuka lie
Onneksi se ei ole enää sinun itänaapuri, ainakaan tällä hetkellä :-).

Puhelinten hinnoista samaa mieltä (ks. http://paloquetrip.blogspot.com/2007/08/bire-et-tlphonie.html).
Luin taannoin jutun Le Mondessa, jossa kerrottiin, että kännykästä on tullut ranskalaisille ei-henkilökohtainen esine: ne lainaavat puhelintaan toisilleen, jotta jäljelle jäävät forfait-minuutit saataisin tehokkaasti käytettyä.
Keski-aika vai peräti kivikausi?
ti 15/01/2008, klo 11:12 (UTC) - Re: Kah, venäläisiä
Pimeä keskiaika.
Onneksi minulla on forfait, jonka jäljellejäävät minuutit siirretään automaattisesti seuraavalle kuulle. Kaikilla operaattoreilla ei ole tätäkään mahdollisuutta.
Virgin mobile, 70 minuuttia ja rajoittamattomat tekstiviestit, 21 euroa kuussa. Yksi halvimpia löytämiäni. (vaihdoin liittymää kolme kertaa ekojen puolentoista vuoden aikana) Mutta ylimenevien puhelujen hinnoista ei sitten puhuta...
ti 15/01/2008, klo 11:21 (UTC) - ja jatkan vielä
Mutta tuo oluen hinta kyllä vähän kompensoi...

Mites Aino viihtyy Strasbourgissa? Hypercentre ei taida olla tylsimpiä asuinpaikkoja :)
ti 15/01/2008, klo 11:38 (UTC) - Re: ja jatkan vielä
kuka lie
Täytyypä tutkia tuota Virginin forfeeta Ainoa varten. Aino viihtyy hyvin, ranskalainen koulujärjeslmä hieman outo, mutta muuten kaikenlaisia harrastuksia. Ja Place St-Pierre-le-Vieux'stä pääsee helposti minne vain. Missäspäin asut nyt?
ti 15/01/2008, klo 12:15 (UTC)
Asustelen Orangerien tuntumassa, oikeastaan ihan muutaman sadan metrin päässä puistosta. Naapurustossa huviloita joiden ostamiseen tarvittavaa rahamäärää ei tavallinen duunari näe koko elinikänään ja CD-kilpisiä autoja...

Vaihtui vähän edellisestä, jossa alakerrassa oli turkkilaiskauppa ja arabipizzeria.
ti 15/01/2008, klo 12:32 (UTC) - Muistopuisto
kuka lie
jaa, että ihan hienostokaupunginosassa! Ei hassumpi paikka. Puisto ihan jees paikka, minulle täynnä opiskelijaelämään liittyviä muistoja. Muistopuisto.
This page was loaded maalisk 22. 2019, 4:59 am GMT.