?

Log in

No account? Create an account
juhannus
Melkein rajalla
...eli kuinka selvitä kun ne puhuvat sinulle sitkeästi ranskaa.
Reklaameja II 
ma 21/01/2008, klo 19:55
ptitefille
Noh nyt se on tämäkin nähty. Siitepölyallergia tammikuussa. Onpas vallan outo "talvi".

Mutjoo, sitten asiaan. Aiemman postaukseni kommentissa minua käskettiin kauniilla sanakäänteillä lopettamaan kitiseminen, joten päätin siirtyä matkailumainokseen. Ihan alkuun muutama kuvanen tästä kaupungista. Pari otosta kaivannevat kuvatekstejä. Se ruukku-ja-kuparilaatta -kuva on tosiaan tuosta meidän alaovelta, ja laatassa lukee, jotta palvelusväen sisäänkäynti Schumanninkadun puolelta. Och samma på alsacien. Hienostokaupunginosa joo.
Claire la-metteuse-en-scène taas on yksi kämppiksistäni. Piti ikuistaa tilanne jossa Claire syö jotain muutakin kuin paistettuja perunoita ja jauhelihapihvejä...

(Mosaiikki-idea varastettu Tiialta. Sori, mutkun ne sun on niin kivoja)

ABCdaire de Strassburg

Alsacien
tai suomeksi Elsassin kieli on paikallinen ylpeydenaihe. Jos kuulet vanhemman ihmisen mölöttävän jotakin joka hämärästi muistuttaa saksaa, muttei sitä kuitenkaan ole, on kyse elsassista.

Brezel
Paikallinen perusvälipala. Vehnästaikinasta tehty kiekko, jossa päällä karkeaa suolaa.

Cathedrale
Katedraali on joidenkin lähteiden mukaan Ranskan, ellei jopa Euroopan korkein. Toimii hyvänä maamerkkinä.

Euroopan neuvosto
Strasbourgissa pitävät sijaansa Euroopan neuvoston lisäksi mm. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Euroopan parlamentti. « Eurooppa-korttelit » käyvät turistikohteesta, muttei niissä koko päiväksi näkemistä ole.

Flammekueche
tai ranskaksi « tarte flambée » on paikallinen pikaruoka. Pizzapohjan päälle laitetaan suolattua ja pippuroitua ranskankermaa, kinkunpaloja, sipulia ja juustoa. Oikeasti helppoa ja hyvää, myydään monissa pubeissa oluen ohelle pienenä suolaisena palana.

Historia
Hyvin lyhyesti :
*Roomalaiset perustivat Strasbourgin, « teiden kaupungin », noin vuonna 12 e.a.a.
*Katedraali valmistui vuonna 1439, reilun 300 vuoden rakennusurakan jälkeen.
*Ranskan kansallislaulu esitettiin ensimmäisen kerran Strasbourgissa, vuonna 1792
*1870-luvulta 1940-luvun puoliväliin kaupunki oli vuoroin saksalainen, vuoroin ranskalainen.
*Euroopan neuvoston majapaikka on Strasbourgissa vuodesta 1949 lähtien ja Europarlamentin vuodesta 1992.

Jardin des deux rives
« Kahden rannan puutarha » sijaitsee nimensä mukaisesti puoliksi Saksan (Kehl), puoliksi Ranskan puolella. Piknik-paikka, Saksan puolisko kuulemma kauniimpi.

Kirkot
Katedraalin lisäksi kaupungissa on useita muitakin kirkkoja. Myös protestanttisuus on vielä nykyäänkin voimissaan. L’Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant kätkëë kuulemma sisäänsä näkemisen arvoisia 1300-luvun freskoja.

Museot
Museoita on useampiakin : Modernin ja nykytaiteen museo (le musée d’art moderne et contemporain), Musée d’Alsace (perinteinen museo, pieni), Musée Zoologique (nimi kertoo kaiken), Palais Rohan (sisältää useampia museoita)… Sekä tietysti Tomi Ungererin museo, josta on paljon puhuttu, ja jonka sisällöstä minulla ei ole aavistustakaan.

Noël
Marché de Noël, eli joulumarkkinat ovat laajuudessaan Euroopan suurimmat. Ihastuttavien kojujen keskellä on myös paljon krääsää.

Olut
Elsassiinhan ei voi tulla juomatta olutta. Sitä on monia lajeja, ja kaupunki on täynnä pieniä panimoravintoloita. Vinkkinä : peruslasillinen (« demie ») on 25cl, « iso olut » puolilitrainen.

Pyöräilijät
Pyöräilijöitä on paljon ja ne ajavat kovaa.
Joka puolella kaupunkia on tiehen merkitty pyöräväyliä, joilla kävelemistä kannattaa välttää : se aiheuttaa vain turhaa ärsytystä ja vaaratilanteita.

Raitiovaunu
Viisi linjaa, äärimmäisen yksinkertaisia käyttää. Turisti voi ostaa koko päivän voimassa olevan kimppalipun, joka pitää muistaa leimata joka kerta Tramiin tai bussiin noustessa, myös vaihtaessa.

Sisäänpääsymaksut
Pienempiä tai suurempia, keskimäärin noin 4 euroa. Musée d’Alsace (23-25 quai Saint Nicolas) ilmeisesti ilmainen.

Turisti-info
Katedraalin juurella.
Auki joka päivä klo 9 – 19.

Viini
Ranska on tunnettu viinimaa, ja Elsassin alueen kuuluisuus ovat valkoviinit. Hyvän viinipullon saa jo 5-7 eurolla, kymppiä enempää ei kannata maksaa, ellei kyse ole shampanjasta. Ja shampanjaa taas sitten ei pidä ostaa Elsassista...

Winstub
Viinituvista saa ruokaa ja juomaa yllin kyllin.

Ylinopeusjuna
TGV kiidättää Strasbourgista Pariisiin kahdessa tunnissa. Lippujen hinnatkin toki sen mukaiset.
Comments 
ma 21/01/2008, klo 22:33 (UTC)
kuka lie
Ei mitään :D Tuo on minusta yleensäkin kiva idea, kun saa tungettua aikas paljon visuaalista informaatiota yhteen tiedostoon. Sitä paitsi huomasin tässä taannoin, että Sveitsin-Annella on ollut kuvakollaaseja jo kauan ennen kuin mun blogia oli olemassakaan! Hatunnostomme siis ensi sijassa hänelle :)

Hei ja kiitän selviytymisoppaasta! :D Toivon yhä, että sille tulee tässä vielä käyttöä.

/Tiia
ti 22/01/2008, klo 08:52 (UTC)
Saisi tulla, nih!
ti 22/01/2008, klo 15:02 (UTC)
kuka lie
"Lopeta kitinä" on väärä tulkinta. Kyllä kitistäkin saa ja kritiikki on jopa välttämätöntä kehityksen kannalta. Mutta se myönteisyys on asia jolla rakennetaan eniten. Se kantaa kuten vahvat siivet, korkealle ja kauas..

Zapizka
ti 22/01/2008, klo 16:04 (UTC)
Joskus on tarpeellista tulkita tahallaan väärin. Saa aasinsillan seuraavaan tekstiin. ;-)
This page was loaded syysk 15. 2019, 2:42 pm GMT.